Smažený květák

Recept na smažený květák, vhodný třeba jako vegetariánská varianta pro řízek.

Ingredience:

  • květák
  • sůl
  • kmín -nemusí být
  • rozšlehané vejce
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • olej

 

Postup:

  1. Květák rozebereme na růžičky. Vložíme do osolené (okmínované) vody a necháme chvilku povařit. Nevaříme dlouho, aby nebyl příliš měkký, měl by ještě "chroupat" ,aby při obalování držel pohromadě.
  2. Předvařený květák scedíme, necháme vychladit a obalíme v trojobale: nejdřív v hladké mouce, pak v rozšlehaných vejcích se špetkou soli a nakonec ve strouhance. Takto obalený květák smažíme v rozpáleném oleji ze všech stran dozlatova. Podáváme s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší, zeleninovým salátem nebo s tatarkou.