Smažená vinná klobása

Recept na přípravu obalované smažené vinné klobásky.

Ingredience:

  • 400 g vinné klobásy
  • 1 větší vejce
  • 1 vrchovatá polévková lžíce hladké mouky
  • 3 vrchovaté polévkové lžíce strouhanky
  • 1 kávová lžička soli
  • olej nebo sádlo na smažení

 

Postup:

1. Připravíme klasický trojobal. Do jedné misky dáme hladkou mouku, v další pořádně rozšleháme vajíčko s 1 polévkovou lžící studené vody a se solí, do poslední nasypeme strouhanku.
2. Klobásu rozdělíme na 5 stejně velkých dílů.Pokud je někde překroucená, před rozdělením ji srovnáme a obsah rovnoměrně pomačkáme. V místě oddělení vždy párkrát zatočíme, vytvoří se tenký spoj, tam povedeme řez. Každý kus smotáme do tvaru šneka, zajistíme párátky.
3. Obalíme z obou stran nejdříve v mouce, pak ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Před vložením do vajíčka lehce oklepeme, odpadne mouka, která se nepřichytila na klobásu. Po obalení ve vajíčku necháme zpět do misky stéct přebytečné vejce. Také po obalení strouhankou oklepeme, aby se nepřichycené drobečky na pánvi nepřipalovaly. Všeho by měla být tenká souvislá vrstva.
4. Na pánvi rozehřejeme olej/sádlo. Dáme ho tolik, aby hladina dosahovala přibližně do jedné třetiny výšky klobás. Smažíme zprudka. Ihned po usmažení položíme na pár vteřin na papírový ubrousek nebo papírovou utěrku, vsákne se přebytečný olej.