Smažák

Obalované plátky eidamu usmažené pěkně dozlatova, servírované s různě upravenými brambory a tatarskou omáčkou.

Ingredience:

  • 4 ks plátky eidamu (tloušťka 7 mm) 40 % nebo 30 %
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • vejce
  • sádlo nebo jiný tuk na smažení

 

Ingredience (na brambory):

  • 500 g brambor
  • 1,5 l vody
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička soli

 

Postup:
1. Sýr obalíme klasicky v trojobalu (hladká mouka, rozšlehaná vejce nesolená, strouhanka) a pak ještě jednou obalené sýry protáhneme ve vajíčku a následně ve strouhance.
2. Smažíme na středním plameni ve vyšší vrstvě sádla, z obou stran, dozlatova, obracíme obezřetně, aby nám sýr nevytekl.
3. Podáváme s vařeným, máslem maštěným, bramborem, zeleninovým salátem a tatarskou omáčkou.

 

Příprava brambor:
1. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky, znovu je důkladně propláchneme, pak necháme důkladně okapat.
2. Okapané brambory dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou.
3. Vodu osolíme, okořeníme kmínem a vaříme asi 15 minut, až nám brambory změknou.