Slaný koláč s žampiony a nivou

Koláč s žampionovou náplní a variací sýrů.

Ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 50ml studené vody
  • sůl
  • 150 g nivy
  • 150 g goudy
  • 200 g žampiónů
  • 2 vejce
  • 1 dcl mléka
  • máslo na osmažení žampiónů a vymazání formy

 

Postup:

Mouku a sůl prosejeme.  Máslo nakrájíme a spolu moukou vytvoříme žmolenku.  Přidáme studenou vodu a vypracujeme těsto.  Přikryjeme fólií a dáme na 30 minut do lednice. Formu vymažeme máslem.  Těsto rozválíme a dáme do formy.  Na těsto položíme pečicí papír a naplníme luštěninou (čočka, hrách, fazole).  Pečeme 20 minut na 200 °C.  Potom formu z trouby vyndáme a odstraníme luštěninu a papír. Žampióny sloupneme, nakrájíme na plátky a osmažíme na másle.  Nivu a goudu nastrouháme a rozprostřeme na předpečené těsto.  Poklademe žampióny.  V mléce vyšleháme vejce a nalijeme na koláč.  Pečeme 20 minut na 180°C do zlatova.