Škvarkové placky

Ze škvarkového těsta upečené placky skvělé k teplému čaji či bramborové polévce.

Ingredience:

  • 1 kg hladké mouky
  • 500 g mletých škvarků
  • 60 g droždí
  • 4 ks vejce
  • vlažné mléko
  • sádlo
  • kmín
  • cukr
  • sůl

 

Postup:

1. Nejprve si připravíme z droždí, vlažného mléka a cukru kvásek, v míse promícháme hladkou mouku se škvarky, uděláme důlek vlijeme kvásek, promícháme, přidáme 2 vejce 2 lžíce sádla, sůl a necháme 45 minut až 1 hodinu odpočinout a vykynout.
2. Na pomoučněném vále vyválíme plát silný asi 1 cm a pivním pohárem vykrájíme kolečka o průměru 6-7 cm, vykrájené placky dáme na plech na který jsme předtím vyložili pečícím papírem, nožem udělíme mřížky na povrchu placek, pokmínujeme je a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů.
3. Rozbijeme zbylé 2 vejce, rozšleháme žloutky a během pečení potíráme.
4. Škvarkové placky podáváme samotné s horkým čajem nebo s bramborovou polévkou.

 

Doporučení:

Z uvedené dávky uděláme 32-34 placek dávku lze snížit na polovinu.