Skořicový pletenec

Skořicové sladké pečivo.

Ingredience (těsto):

  • 250 ml mléka
  • 2 žloutky (nebo 1 vejce)
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 600 g hladké mouky
  • 40 g čerstvého droždí

 

Ingredience (náplň):

  • 5-10 lžic cukru krupice
  • 1-3 lžičky skořice
  • 100 g změklého másla

 

Postup:

1. Do trochy vlažného mléka rozdrobíme kvasnice, osladíme, zasypeme lžící mouky a necháme asi 5-10 minut vzejít kvásek.
2. Pak ho vlijeme do mouky promíchané se solí, přidáme vše ostatní a vypracujeme tužší těsto.
3. Když zdvojnásobí svůj objem, což trvá asi 45 minut, ho rozdělíme na 2 polovinu a každý díl rozválíme co nejtenčeji, asi tak na 40 x 30 cm.
4. Těsto potřeme změklým máslem (ne rozehřátým, moc by teklo) a podle chuti posypeme cukrem se skořicí. Zabalíme ho jako roládu a středem po celé délce rozřízneme.
5. Pak jednotlivé pruhy spleteme do sebe a vytvoříme věnec. Přemístíme na plech a necháme asi 20 minut ještě kynout.
6. Pak vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 15 min na 180 °C horkovzduch a pak zmírníme na 150 °C a dopečeme další asi půl hodiny dorůžova. Pokud je dobře vypečený, krásně křupe.