Šípkové víno

Recept na přípravu domácího šípkového vína.

Ingredience:

  • 3 litry čerstvě natrhaných šípků
  • 3 kg cukru (pro začátek)
  • 10 litrů vody (pro začátek)
  • 10 dkg droždí nebo litr burčáku (0,5 litrů do vína + 0,5 litrů ihned vypít, viz výše) nebo sušené vinné kvasinky

 

Postup:

Cukr se rozpustí ve vodě (k urychlení rozpouštění je možné vodu zahřát až k varu). Mezitím se šípky důkladně properou na cedníku nebo v kýblu a nasypou do demižónů. Roztok cukru ve vodě se nechá vychladnout (aby nepopraskaly skleněné nádoby a nezabily se přidané kvasinky) a přelijí se jím šípky v demižonech (plní se asi do 2/3). Uzavře se kvasnou zátkou a umístí středně vytápěné místnosti. Když pomine první hlavní bouřlivé kvašení, šípky klesnou ke dnu a obsah alkoholu stoupne (doporučujeme pravidelné kontroly a ochutnávání), tekutina se stočí do jiné nádoby. Ve druhé nádobě ještě bude pokračovat kvašení a proto se nesmí uzavřít pevnou zátkou, nejlepší je opět zátka kvasná. Je možno nádobu naplnit až po hrdlo, kvašení už není tak bouřlivé Ocet na mytí nohou a netvoří se pěna. Zatímco ve druhé nádobě postupně dojde k oddělení kalu, zbytek šípků s kvasinkami je dobré zalít dalším sirupem z 2 kg cukru a 10 litrů vody. Sirup nesmí být horký. Vřele doporučujeme udělat i "druhák", bývá často lepší než "prvák". Dá se samozřejmě pokračovat dále, ale chuť postupně slábne. Po oddělení kalu ve druhé nádobě se čiré víno stočí do lahví. Kal se už do kvašení nevrací. Pokud je výrobci líto lihu v něm obsaženého, lze kalné víno ihned vypít (hezké zdůvodnění je obsah vitamínu B v kvasnicích).