Selská čočková polévka

Příprava hutné čočkové polévky podle sterého staročeského receptu.

Ingredience:

  • 250 g čočky
  • 200 g uzeného masa
  • 2 l vody
  • 1/4 l mléka
  • 4 ks stroužky
  • 2 ks bobkové listy
  • 1 ks mrkev
  • 1 ks cibule
  • hladká mouka
  • majoránka
  • sádlo
  • sůl

 

Postup:

  1. Přebranou a propláchnutou čočku namočíme na 2 hodiny do 2 l studené vody
  2. Po 2 hodinách přidáme uzené maso, mrkev, nakrájenou cibuli, bobkový list, osolíme, uvaříme do měkka
  3. Po uvaření, když je čočka i uzené maso měkké, odstavíme, uzené maso, mrkev, misku čočky dáme stranou
  4. Ze sádla a hladké mouky připravíme hladkou jíšku, vmícháme do polévky, 15 minut povaříme
  5. Do polévky nalijeme mléko, promícháme, polévku prolisujeme
  6. Ochutíme utřeným česnekem, pepřem, majoránkou, přisolíme
  7. Do polévky přidáme nakrájené uzené maso, mrkev a část odložené čočky, krátce povaříme
  8. Hotovou polévku posypeme nasekaným libečkem nebo petrželkou, podáváme s chlebem nebo pečivem.