Segedínský guláš

Další z pestré škály gulášových receptů, tentokráte s kysaným zelím.

Ingredience:

  • 500 g vepřového plecka
  • 3 cibule
  • špetka kmínu
  • kávová lžička mleté červené papriky
  • olej
  • sůl
  • mletý pepř
  • 500 g nakládaného zelí
  • 3 polévkové lžíce hladké mouky
  • 1/2 kelímku smetany (12%)

 

Postup:

1. V tlakovém hrnci necháme na oleji zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme na kostky nakrájené maso, kmín. Maso necháme osmahnout, osolíme, popepříme, přidáme červenou mletou papriku, chvilku ještě osmahneme, pak přidáme cca 4 dcl vody a hrnec uzavřeme. Pod tlakem vaříme asi 20 minut.

2. Do obyčejného hrnce dáme nakládané zelí, přidáme asi 3 dcl vody a dáme vařit. Vaříme asi 20 minut. Mezitím, co se nám vaří zelí, připravíme si jednoduše záklechtku tak, že rozpustíme v cca 2,5 dcl vody 3 polévkové lžíce hladké mouky.

3. Do uvařeného zelí přidáme maso a všechnu šťávu z papiňáku a opět přivedeme do varu. Postupně vmícháváme záklechtku, až guláš dostatečně zhoustne (záklechtku nemusíme spotřebovat všechnu). Nakonec přidáme půl kelímku smetany.