Rostbíf

Do hněda pečený roštěnec, servírovaný nakrájený na tenounké plátky, maso na řezu pěkně růžové.

Ingredience:

  • 1,30 kg kvalitního nízkého roštěnce
  • 50 g másla
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce hladké mouky
  • mletý pepř
  • worcester
  • vývar
  • sůl

 

Postup:
1. Roštěnce necháme v chladničce asi 4 dny odležet.
2. Před přípravou odstraníme lůj a šlachy.
3. Ponecháme-li na roštěnci silnou blánu, případně i tenkou vrstvu loje, nakrájíme ji na čtverečky, aby se maso při pečení nekroutilo.
4. Připravený roštěnec osolíme, opepříme a necháme nejméně 2 hodiny odležet.
5. Potom ho dáme na pekáček s rozehřátým olejem a v troubě prudce opékáme po všech stranách celkem 15-20 minut.
6. Potom teplotu zmírníme a roštěnec dopečeme.
7. Průměrná doba pečení je asi ¾ hodiny, je však závislá na teplotě, velikosti a kvalitě masa.
8. Roštěnec má být uvnitř růžový, nikoliv však krvavý.
9. Je-li správně upečený, přesvědčíme se vpichem špejle doprostřed masa, zmáčkneme je a vytéká-li jen růžová šťáva (nikoliv krev) je rostbíf hotový.
10. Rostbíf vyndáme, tuk slijeme, na pánvičku přidáme máslo, necháme je rozehřát, zaprášíme hladkou moukou, lehce osmahneme, zalijeme vývarem, rozmícháme, přidáme worcester a krátce povaříme.

Maso musí být po upečení uvnitř růžové a šťavnaté. Doporučujeme používat horkovzdušnou troubu nebo přímo konvektomat s teplotní jehlou.