Punčový řez

Oblíbené řezy s cukrovou polevou.

Ingredience (spodní plát):

  • 5 vajec
  • 100 g pískového cukru
  • 100 g polohrubé mouky

 

Ingredience (vrchní plát):

  • 5 vajec
  • 100 g pískového cukru
  • 100 g polohrubé mouky
  • špetka červené potravinářské barvy

 

Ingredience (na potření):

  • rybízová marmeláda

 

Ingredience (cukrový rozvar):

  • 250 ml vody krátce povařit s
  • 350 g cukru
  • 5 g kyseliny citronové (podle chuti)
  • rumové aroma

 

Ingredience (cukrová poleva):

  • moučkový cukr
  • trochu teplé vody
  • trochu citrónové šťávy
  • trochu solamylu

 

Postup:

1. Vejce ušleháme s cukrem do husté, světlé pěny, lehce vmícháme mouku a těsto na 2. plát obarvíme barvou a na dvou pleších upečeme: péct asi na 180°C pár minut (možná i méně, než 5 minu, každá trouba peče jinak a je třeba pláty nepřepéct, nevysušit).
2. Upečené pláty pak rozkrojíme na poloviny, příliš tuhou marmeládu rozšleháme s troškou vody. 1. světlý plát potřeme marmeládou, překryjeme růžovým plátem. Ten pomocí lžičky namočíme teplým rozvarem, potřeme marmeládou, přiložíme světlý plát.
3. Namočíme rozvarem a potřeme marmeládou a přiložíme poslední plát. Mírně zatížíme a necháme 2-3 hodiny provlhnout. Pak potřeme polevou a po jejím mírném zaschnutí nakrájíme na řezy.