Pstruh s citronovou omáčkou

Pečená ryba s omáčkou z rybího vývaru a citronové šťávy.

Ingredience (ryba):

  • 4 porce lososovitého pstruha
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 citron

 

Ingredience (omáčka):

  • 2 dl rybího vývaru
  • 1 dl smetany na šlehání
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce másla (studené)
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • sůl, pepř

 

Postup:

1. Rybu si nakrájíme na 4 porce, osolíme a opepříme, necháme odpočívat stranou. Osmažíme na pánvi potřené olivovým olejem, jakmile budeme mít hotovou omáčku.
2. Rybí vývar si necháme zredukovat na 1/3 (necháme odvařit 2/3 z obsahu, vznikne nám velmi koncentrovaný vývar). Smetanu si smícháme s citronovou šťávou – pozor na teplotu, smetana by měla mít pokojovou teplotu, jinak se může srazit.
3. Po zredukování vývaru zašleháme smetanu s citronem, osolíme, opepříme a necháme velmi krátce prohřát.
4. Nakonec zašleháme studené máslo. Přidáme najemno nasekanou petrželku.