Polévkové nudle

Recept na domácí polévkové nudle.

Ingredience:

  • 100 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 3 lžíce vody

 

Postup:

Mouku vysypeme na vál, uděláme v ní důlek, rozklepneme do něj vejce, přidáme vodu a od prostředka zpracováváme. Nejlepší je pomáhat si ze začátku vidličkou. Těsto je třeba vypracovat tak, aby nelepilo – tedy aby nebylo moc řídké. Na druhou stranu musí být tak akorát tuhé, aby se dalo vyválet do velmi tenké placky (nejlépe tak tenké, aby skrz ní prosvítala utěrka). Mouku přidáváme opatrně, protože těsto má tendenci v jednom okamžiku velmi rychle tuhnout. I tak se ovšem při jeho vyvalování trochu zapotíme, takže máme-li doma nějaké silné paže, klidně je využijme. Vyválenou placku odložíme stranou, nejlépe na čistou utěrku a necháme ji proschnout tak, aby se jednotlivé pláty při krájení nelepily k sobě. Těsto nakrájíme na pruhy tak široké, jaká bude požadovaná délka nudlí, navrstvíme je na sebe a ostrým nožem ho krájíme na tenké nudličky. Ty podle potřeby prsty opatrně oddělíme od sebe a v troubě na nízkou teplotu je necháme důkladně proschnout, aby při skladování neplesnivěly. Proschlou zavářku je následně možné proházet v sítu, abychom se zbavili přebytečné mouky.