Plněná zapékaná rajčata

Oblíbený a jednoduchý předkrm z rajčat.

Ingredience:

  • 4 velká rajčata
  • 1 cibule
  • 1/2 lžíce másla
  • 2 vejce
  • 50 g strouhanky
  • 1/2 lžíce strouhaného tvrdého sýra (dle Vaší chuti)
  • byliky na dochucení (provensálské, italské,….)
  • lístky bazalky na ozdobu
  • 1/2 lžíce oleje

 

Postup:

Rozehřejte troubu na 200 °C. Připravte si menší pekáček a vytřete jej olejem. Uřízněte vršek rajčat a vydlabejte vnitřní část. Nechejte je vykapat. Vyškrabanou dužinu nevyhazujte, pokrájejte ji na malé kousky. Stejně tak vydlabejte dužinu z uříznutých vršků a pokrájejte ji. Cibuli nakrájejte najemno a osmažte na másle dozlatova. K osmažené cibulce přidejte pokrájená rajčata.  Vejce krátce prošlehejte se strouhankou a polévkovou lžící vody. Jakmile se z rajčat vydusí voda, přilijte vaječnou směs a krátce osmažte, aby náplň ještě zůstala vláčná a tvárná, asi jako míchaná vajíčka.  Přidejte Vámi oblíbené bylinky.  Rajčata naplňte směsí a skládejte na plech lehce vymaštěný olejem. Pečte 20 minut, pak posypte sýrem a ještě 5 minut zapékejte, aby se sýr rozpustil.