Pizza (těsto)

Návod na přípravu kynutého těsta na pizzu.

Ingredience:

  • 1000g mouky na pizzu
  • 600g chladné vody
  • 10g vlažné vody
  • 30g soli
  • 10g droždí

 

Postup:

1. Do vlažné vody přisypeme droždí, promícháme a necháme zhruba 15 minut stát. Mouku si rozdělíme na jeden větší a menší díl. Do menšího dílu přidáme odležené droždí a pořádně promícháme. Po promíchání přidáme zbytek vody, sůl, kterou necháme dokonale rozpustit ve vodě a pomalu vsypeme i zbytek mouky za stálého “propracování” těsta.
2. Těsto propracujeme do doby, než se přestane lepit na prsty rukou a následně necháme 10 minut odpočinout pod utěrkou.
3. Po deseti minutách těsto znovu začneme zpracovávat. Opět propracujeme po dobu 5 minut a necháme 10 minut odpočinout. Tento postup opakujeme do té doby, až je těsto na povrchu bez porušení.
4. Správné těsto na Italskou pizzu by mělo minimálně 12 hodin odpočívat v teplotách kolem 15 stupňů bez přístupu vzduchu nejlépe v nějaké uzavřené nádobě (Proto je v těstu tak málo droždí ).
5. Dvě hodiny před pečením těsto naporcujeme na bochánky o hmotnosti zhruba 295g ( nebo dle Vaši libosti) a necháme je ještě dvě hodiny v pokojové teplotě. Pečeme na nejvyšší možný stupeň, co dokáže Vaše trouba.