Perníková srdce

Typické pouťové perníkové srdce.

Ingredience (těsto):

  • 550 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 50 g másla
  • 1 lžička jedlé sody
  • 50 g medu
  • 8 g kakaa
  • 200 g cukru moučky
  • cca 50 ml mléka
  • perníkové koření
  • bílek na pomašlování

 

Ingredience (poleva):

  • cca 130 g cukru moučky
  • půl lžíce škrobu
  • 1 bílek

 

Postup:

1. Smícháme mouku, vejce, povolené máslo, jedlou sodu, med, kakao, cukr a perníkové koření. Během hnětení přiléváme mléko, dokud nevznikne hladké těsto. To zabalíme do fólie a necháme asi hodinu odležet v lednici. Pak ho vyválíme, vykrojíme z něj srdce, které pomašlujeme bílkem, a pečeme při 170-ti stupních podle velikosti asi 20 až 30 minut.
2. Mezitím si na ozdobení připravíme glazuru. Prosátý cukr smícháme se škrobem a bílky, které ovšem přidáváme postupně. Na závěr glazuru důkladně prošleháme metličkou a můžeme začít zdobit. Zchladlé perníky zlehka navlhčíme vodou a pomocí kornoutku z pečicího papíru, kterému uřízneme špičku, ozdobíme podle vlastní fantazie.