Pečený pudink s karamelizovanými jablky

Pudink připravený doma, nikoli z klasického kupovaného prášku, ale z čerstvých žloutků, smetany a cukru. Na povrchu zdobený jablečným želé.

Ingredience (pudink):

  • 200 ml plnotučného mléka
  • 200 ml smetany
  • 80 g cukru
  • 5 ks žloutků

 

Ingredience (želé):

  • 2 ks oloupaných navinulých jablek
  • 1 ks citronu
  • 100 g cukru
  • 100 ml vody
  • plátková želatina (na každých 100 ml tekutiny 1,5 plátku)

 

Postup:

1. Žloutky, cukr, smetanu a mléko smícháme a pozvolna zahřejeme na 40 °C
2. Pak směs vlijeme do čtyř nádobek vhodných k zapékání. V troubě pečeme při 95 °C, dokud pudink neztuhne – trvá to asi půl hodinky
3. Z cukru vytvoříme světlý karamel (cukr vsypeme na pánev, nemícháme, jen pánví občas zatřeseme a pozvolna zahříváme
4. Míchat začneme až ve chvíli, kdy se cukr rozpouští – a nemícháme příliš usilovně)
5. Poté přidáme jablka, která nakrájíme na kostičky
6. K jablkům po chvíli přilijeme 100 ml vody a citronovou šťávu
7. Když se jablka uvaří, rozmixujeme je, želé přelijeme do odměrky, abychom věděli, kolik použít želatiny
8. Želatinu pak namočíme ve studené vodě a když změkne, vymačkáme ji
9. Pak ji necháme rozpustit v teplé jablečné směsi (v případě nutnosti směs prohřejeme)
10. Promícháme a nalijeme na upečený zchladlý pudink
11. Pudink necháme vychladnout (v lednici) do druhého dne.