Pečený čaj

V troubě upečené ovoce spolu s cukrem, skořicí, rozinkami a kořením, dané do zavařovacích skleniček, přelité horkou vodou.

Ingredience:

  • 3 kg ovoce (jablka, hrušky, třešně, maliny, rybíz,...)
  • 750 g krystalového cukru
  • 50 ml rumu
  • 1 sáček rozinek
  • 3-4 lžičky mleté skořice
  • zavařovací sklenice s uzávěrem

 

Postup:
1. Očištěné, opláchnuté ovoce zbavíme jadřinců, stopek a nakrájíme na drobnější kousky, dáme na plech.
2. Přisypeme rozinky, polijeme rumem a posypeme cukrem a skořicí, vše důkladně promícháme.
3. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C přibližně 2 hodiny, občas směs na plechu promícháme.
4. Po upečení, ještě horké, dáváme do skleniček, které důkladně zavíčkujeme a necháme vychladnout dnem vzhůru.
5. Čaj servírujeme tak, že do hrnečku dáme 2 až 3 lžičky pečeného čaje a zalijeme horkou vodou, necháme vyluhovat a pak ihned podáváme, takto připravený čaj necedíme!