Panna cotta

Jemný smetanový dezert ve variaci s malinovou omáčkou.

Ingredience:

  • 2 lžičky jemně mleté želatiny
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 40 g moučkového cukru, prosátého (nebo stejné množství krupicového)
  • 1 vanilkový lusk, rozpůlený a vyškrábaný (včetně dřeně)
  • rostlinný olej na vytření formiček
  • 200 g malin
  • cukr podle chuti

 

Postup:

1. Do mističky dejte 2 lžíce vody a vsypte želatinu. Nechte pět minut stát, aby želatina vodu absorbovala. Čtyři (plastové) formičky, skleničky nebo hrnečky o objemu 125 ml velmi jemně vymažte olejem. Smetanu vlijte do rendlíku spolu s cukrem a vanilkou a zahřívejte na středním plameni. Za občasného promíchání nechte přijít k varu. Přidejte želatinu a minutu až dvě povařte, aby se želatina rozpustila.
2. Směs přeceďte a vlijte do vymazaných formiček. Dejte na 4–6 hodin chladit, aby se zpevnily. Pět minut před podáváním vyndejte z lednice a vyklopte. Maliny svařte (nebo jen rozmačkejte) s cukrem, vychlaďte a podávejte k panna cottě.