Odebírejte nás na YouTube
Osso Bucco
Tradiční italská pochoutka. Dušená zadní telecí nožička (Osso Buco, nebo také osobuko v překladu známé jako - kost s dírou).
Ingredience:
- 2 ks mladé hovězí kližky s morkovou kostí (osso buco)
- hladká mouka na obalení masa
- 1 velká cibule
- 50 g másla
- 150 ml drcených rajčat
- 250 ml bílého vína
- 250 ml hovězího vývaru
- gremoláda (recept níže)
- 1/2 svazku plocholisté petrželky
- kůra z 1/2 citronu
- 2 stroužky česneku
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:
- Připravíme si maso, které po obvodu nakrojíme, osolíme, opepříme a nakonec obalíme v hladké mouce.
- Maso na oleji osmažíme, aby se nám zatáhlo a vložíme do připraveného pekáče.
- Výpek v pánvi ponecháme a přidáme do něj 50 g másla, na menší kostičky nakrájenou cibuli, kterou restujeme dokud nezesklovatí (pozor ať jí nepřipálíme). Přidáme bílé víno, vývar a rajčata. Necháme směs chvilku povařit, aby se nám spojili chutě.
- Připravenou směsí zalijeme maso v pekáčku, který přiklopíme a pečeme zvolna na 150°C 1,5 až 2 hodiny. Půl hodiny před koncem sundáme poklop a necháme maso hezky dopéct. 5 - 10 minut před koncem přidáme na maso gremoládu.
Postup na gremoládu:
Nasekáme na jemno petrželku s česnekem a promícháme s citrónovou kúrou. Pokud chceme můžeme přidat trošku olivového oleje, aby se nám lépe spojili chutě.