Omáčka z podzimních hub

Mezi typicky podzimní houby na omáčku patří čirůvky strmělky a ruďoušek. Jde o aromatické houby vhodné na omáčky.

Ingredience:

  • 500 g směs čirůvka fialová a strmělka mlženka
  • 100 g slaniny
  • 200 ml sladké smetany
  • 1,5 l vývaru - z vepřového nebo kuřecí
  • 1 ks cibule
  • 1 ks žloutek
  • muškátový oříšek
  • citronová šťáva
  • hladká mouka
  • sádlo
  • pepř
  • sůl
  • houskový knedlík a vejce na tvrdo jako příloha

 

Postup:
1. Na lžíci sádla rozškvaříme nakrájené kostičky slaniny, přidáme cibuli, osmahneme dorůžova.
2. Přidáme pokrájené houby, podlijeme trochou vývaru, osolíme a dusíme do měkka.
3. Když jsou houby měkké, nalijeme zbytek vývaru a 10 minut vše povaříme na mírném zdroji tepla.
4. Smetanu nalijeme do misky, přidáme žloutek, hladkou mouku a rozmícháme vidličkou dohladka.
5. Ztlumíme oheň, přes sítko nalijeme rozmíchanou smetanu s moukou a žloutkem a 5 minut povaříme, až omáčka zhoustne a má krémovou konzistenci.
6. Na závěr nastrouháme kousek muškátového oříšku, ochutíme citronovou šťávou, osolíme, opepříme.
7. Podáváme s knedlíkem, nakrájenými vejci, zdobíme proužky cibule a petrželkou.