Okurky rychlokvašky

Zajímavý recept na kvašáky, tedy okurky kvašené, v tomto případě, v sladkokyselém nálevu.

Ingredience:

  • 5 kg okurek
  • 5 ks listů vinné révy (na jednu sklenici)
  • 5 ks listů z višní (na jednu sklenici)
  • 1-2 ks natě kopru

 

Ingredience (nálev):

  • 1 l vody
  • 40 g soli
  • 10 g cukru

 

Postup:

1. Očištěné, pod tekoucí studenou vodou omyté, okurky propícháme na několika místech vidličkou.
2. Vyskládáme je do velké zavařovací sklenice, nebo keramického hrnce spolu s listy třešní a vinné révy a natěmi kopru (na dno dáme polovinu listů a část kopru a druhou částí listů a kopru okurky přikryjeme),
3. Okurky zalijeme ještě vlažným nálevem, který jsem připravili svařením vody se solí a cukrem.
4. Nádobu přikrytou igelitovým sáčkem, který jsme na několika místech propíchali a zajistili gumičkou, necháme stát na teplém místě (v běžné pokojové teplotě).
5. Za 6 až 8 dnů budou okurky hotové.

 

TIP:

Nálev lze násobit množstvím vody, pokud budeme mít tedy 3l vody použijeme 120 g soli a 30 g cukru (vhodné pro větší množství okurek).