Mramorová bábovka

Tradiční bábovka k nedělní kávě.

Ingredience:

  • kakao
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 4 ks vejce
  • 25 dkg cukru krupice
  • 1,5 dl olej
  • 1 dl voda
  • 25 dkg polohrubé mouky
  • krupička na vysypání
  • máslo na vymazání

 

Postup:

1. Cukr krupici, žloutky a vanilkový cukr vyšleháme do zhoustnutí, až se dělá pěna. Pak pomalu vmícháme olej s vodou a přimícháváme po částech mouku. Z bílků vyšleháme do tuha sníh a nakonec ho opatrně vmícháme do těsta. Odložíme si 1/3 těsta bokem.
2. Formu bábovky vymažeme a vysypeme krupičkou. Nalijeme těsto do bábovkové formy a do odloženého těsta vmícháme kakao a přilijeme do formy.
3. Mramorovou bábovku vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 3/4 hodiny. Zkusíme vpíchnutím do bábovky špejlí, zda je upečená. Nelepí-li se nám těsto na špejli, je bábovka hotová.
4. Mramorovou bábovku necháme trochu vychladnout a vyklopíme. Vláčná nám vydrží až týden.