Mramorová bábovka

Tradiční bábovka k nedělní kávě.

Ingredience:

  • kakao
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 4 ks vejce
  • 25 dkg cukru krupice
  • 1,5 dl olej
  • 1 dl voda
  • 25 dkg polohrubé mouky
  • krupička na vysypání
  • máslo na vymazání

 

Postup:

  1. Cukr krupici, žloutky a vanilkový cukr vyšleháme do zhoustnutí, až se dělá pěna. Pak pomalu vmícháme olej s vodou a přimícháváme po částech mouku. Z bílků vyšleháme do tuha sníh a nakonec ho opatrně vmícháme do těsta. Odložíme si 1/3 těsta stranou.
  2. Formu bábovky vymažeme a vysypeme krupičkou. Nalijeme těsto do bábovkové formy a do odloženého těsta vmícháme kakao a přilijeme do formy.
  3. Mramorovou bábovku vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 45 minut. Zkusíme vpíchnutím špejlí do bábovky, zda je upečená. Nelepí-li se nám těsto na špejli, je bábovka hotová.
  4. Mramorovou bábovku necháme trochu vychladnout a vyklopíme. Před servírováním můžeme ještě bábovku pocukrovat.