Marcipán

Mandlová sladkost oblíbená především u dětí.

Ingredience:

  • 180 g mandlí
  • 180 g cukru moučky
  • 1 bílek nebo 2 – 3 lžíce medu

 

Postup:

1. Mandle nejprve spaříme a pak je oloupeme. Oloupané mandle necháme pořádně proschnout. Následně je buď nastrouháme na strojku na ořechy nebo strouhanku, nebo je můžeme také rozmixovat. Důležité je, aby se jednalo o jemný prášek.
2. Strouhané mandle promícháme s moučkovým cukrem a postupně k nim přidáme med nebo bílek.
3. Hmotu musíme pořádně propracovat. Měla by držet pohromadě bez drobení. Pokud by drobila, přidáme ještě trošku medu nebo necelou lžičku bílku.
4. Opět těsto pořádně propracujeme, aby se jednalo o dobře tvárné těsto.
5. Pokud marcipán nebudeme chtít barvit, tak ho zabalíme do potravinářské fólie a odložíme do lednice na pár hodin.
6. Jestliže marcipán budeme chtít barvit, tak ho rozdělíme na několik menších částí (počet podle toho, kolik chceme mít barev) a každou část obarvíme barvivem (tekutým nebo práškovým). Těsto je zase nutné pořádně propracovat.
7. Zabalený marcipán uložíme do lednice na pár hodin a pak s ním můžeme podle potřeby pracovat. Hodí se třeba na oblíbené marcipánové brambory či jiné cukroví.