Loupáky

Oblíbené sladké pečivo jen tak ke kávě nebo namáčet do kakaa.

Ingredience:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 lžičky soli
  • 100 g cukru
  • 100 ml oleje
  • 200 ml mléka
  • 1 vejce
  • 1 vejce na potření
  • mák na posyp

 

Postup:

1. Všechny suroviny dáme do mísy a necháme v robotu vypracovat krásné hladké těsto. (Kdo má pekárnu může v pekárně).
2. Těsto necháme kynout 45 minut.
3. Vyklopíme a na vále tvarujeme rohlíky (loupáky) a necháme na plechu přikryté /aby neokoraly/ kynout dalších 30 minut.
4. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C dohněda.