Odebírejte nás na YouTube
Lívanečky
Malé kulaté lívanečky z řidšího kynutého těsta, opečených na oleji v lívanečníku dorůžova.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 50 g cukru krupice
- 25 g droždí
- 10 g citrónové kůry
- 2 ks vajec
- 0,7 l mléka
- špetka soli
- olej na smažení
Postup:
- Droždí promícháme s trochou cukru, zředíme malým množstvím vlažného mléka, přidáme trochu prosáté mouky a promícháme, až vznikne řídké těstíčko, které necháme na teplém místě odležet (vznikne nám kvásek).
- Do vykynutého kvásku přidáme zbylé vlažné mléko, rozšlehaná vejce, jemně nastrouhanou kůru z pečlivě opláchnutého citrónu, sůl a zbylou dávku prosáté mouky, směs pečlivě promícháme, prošleháme a necháme opět částečně vykynout.
- Vykynuté těstíčko pak naléváme do olejem vytřených lívanečníků a lívance opečeme po obou stranách dorůžova (lze použít obyčejnou pánev, jen lívance nebudou tak úhledné).
- Zdobíme marmeládou, tvarohem, šlehačkou, ovocem,…