Linecké banánky

Linecké těsto s marmeládou a hořkou čokoládou.

Ingredience:

  • 350 g hladké mouky
  • 250 g změklého másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • rybízová, nebo malinová marmeláda
  • 100 g hořké čokolády

 

Postup:

1. Mouku a moučkový cukr prosejeme do místy. Přidáme změklé máslo a žloutek a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a dáme asi na jednu hodinu do lednice. Mezitím si připravíme mlýnek s patřičným nástavcem. Do něj pak plníme po částech zchladlé těsto.
2. Z vycházejících proužků můžeme buď udělat dlouhého "hada", odložit ho - v neporušeném stavu stranou a poté z nich odkrajovat jednotlivé, asi 5 cm dlouhé proužky. Nebo 5-ti cm proužky odkrajovat ihned z mlýnku a rovnou je přesouvat na plech vyloženým pečícím papírem. Do předehřáté trouby dáme plech s banánky a pečeme 8-10 minut. Po upečení vyndáme a necháme vychladnout.
3. Čokoládu si necháme rozpustit ve vodní lázni. Jednu stranu banánku pomažeme po celé ploše marmeládou, druhou půlkou spojíme a takto slepené banánky namáčíme z 1/3 v rozpuštěné čokoládě. Necháme okapat na mřížce.