Květáková polévka

Květáková polévka nemusí být vždy jako ze školní jídelny, vyzkoušejte výborný recept.

Ingredience:

  • 1 květák
  • 2 lžíce másla
  • 1 muškátový květ
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 300 ml smetany
  • 300 ml mléka
  • 800 ml vepřového vývaru
  • 1 špetka soli

 

Postup:

  1. Očištěný květák rozdělíme na růžičky a opláchneme ve studené vodě.
  2. Ve vroucí vodě květák 10 minut povaříme. Vyjmeme ho, necháme okapat a asi dvě třetiny prolisujeme.
  3. V polévkovém hrnci rozpustíme máslo, nasypeme mouku a upražíme světlehnědou jíšku. Zalijeme ji vývarem, osolíme, rozšleháme a přibližně 10 minut vaříme.
  4. Přidáme prolisovaný květák, koření a zalijeme mlékem. Pokud nechceme květák lisovat, můžeme ho vložit do polévky a tu rozmixovat.
  5. Nakonec polévku zalijeme žloutkem rozšlehaným ve smetaně.
  6. Polévku rozdělíme na talíře a ozdobíme zbývajícími růžičkami květáku.