Kuře na víně

Kuře pečené na žampionech, zelenině a červeném víně.

Ingredience:

  • 1 kuře
  • 125 g slaniny vcelku
  • 400 ml červeného burgundského vína
  • 1 mrkev
  • 1/2 celeru
  • 2 cibule
  • 4-6 menších červených cibulek
  • 250 g žampiónů
  • 2 stroužky česneku
  • olej
  • máslo
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • celý černý pepř
  • hladká mouka
  • tymián
  • petrželová nať
  • bobkový list
  • pepř
  • sůl

 

Postup:

1. Nejprve si připravíme marinádu: jednu cibuli, mrkev, stroužek česneku a celer nakrájíme na plátky, přidáme pepř, zalijeme červeným vínem, přivedeme k varu a na mírné teplotě vaříme asi 5 minut.
2. Kuře naporcujeme (na 8 kousků), osolíme, opepříme, dáme do mísy a přelijeme vychladlým nálevem. Marinujeme přes noc, uložené v ledničce.
3. Druhý den vyjmeme maso z marinády a osušíme. Zeleninu z marinády procedíme a vše uschováme.
4. V kastrolu rozehřejeme dvě lžíce másla a lžíci oleje a dozlatova opečeme proužky slaniny.
5. Slaninu vyjmeme a na výpeku opékáme kuře ze všech stran dohněda.
6. Opečené maso odložíme, do tuku vhodíme čtvrtky červených cibulek, opečeme, vyndáme, opečeme plátky žampiónů, vyndáme.
7. Do vypečené šťávy vsypeme marinovanou zeleninu a drobně nasekanou cibuli (tu druhou), česnek a promícháváme asi 5 minut.
8. Přisypeme cca 2 lžíce hladké mouky, prosmahneme, přilijeme nálev z marinády a kuřecí vývar. Přivedeme k varu, přidáme opečené kuře a přikryté dusíme 45-60 minut.
9. Měkké maso vyjmeme, omáčku propasírujeme nebo rozmixujeme, vrátíme maso, žampióny, slaninu, dochutíme a prohřejeme.


TIP:

Můžeme podávat s lehce opečeným bramborem.