Kulajda

Polévka, která se připravuje z vody nebo vývaru, smetany, koření, vajíčka, hub, kopru a brambor. Je to hustá polévka s charakteristickou chutí.

Ingredience:

  • 1000 ml zeleninového vývaru
  • 250 ml metany ke šlehání 33 %
  • 2 hrsti sušených hub
  • 1 svazek čerstvého kopru
  • 3 lžíce másla + 2 lžíce oleje
  • 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 5 ks brambor
  • 5 ks kuliček nového koření
  • 4 ks vejce
  • 3 ks bobkové listy
  • cukr
  • pepř
  • sůl

 

Postup:

  1. Houby namočíme do studené vody (nejméně na hodinu, ideálně přes noc).
  2. V hrnci rozpálíme máslo s olejem, přidáme mouku a vymícháme světlou jíšku.
  3. Zalejeme zeleninovým vývarem, přidáme vodu z hub, na větší kostky pokrájené brambory, nadrobno pokrájené houby, bobkový list a nové koření, osolíme, opepříme a vaříme doměkka.
  4. Do smetany dáme 3 lžíce horké polévky a promícháme, nalejeme do hrnce, dochutíme octem a cukrem, případně dosolíme.
  5. Přidáme nasekaný kopr a do talířů přidáme vejce, buď natvrdo nebo jako zastřená.