Krůta s kaštanovou nádivkou

Pomalu pečená krůta s kaštanovou nádivkou na francouzský způsob.

Ingredience:

  • 1 krůta o váze cca 6 kg
  • 180 g změklého másla
  • 230 g co nejlibovější anglické slaniny
  • sůl a čerstvě mletý pepř

 

Ingredience (šťáva):

  • 2 lžíce hladké mouky
  • vývar z krůtích drobů

 

Ingredience (nádivka):

  • drůbky z krůty nebo asi 300 g kuřecích srdíček a jater
  • 4 jemně nakrájené šalotky
  • 2 jemně nakrájené řapíky celeru
  • 200 g vařených a nakrájených kaštanů
  • kůrky ze 2 bochníků bílého toustového chleba
  • 6 vajec
  • 50 g másla
  • 100 ml mléka
  • 200 ml armagnaku
  • sůl a černý pepř
  • svazek nakrájených bylinek (šalvěj, tymián apod.)

 

Postup (nádivka):

Kůrky drobně nakrájejte a osmahněte na kousku másla. Pak je namočte do mléka. Na másle orestujte
dozlatova šalotku a celer. Přihoďte pokrájené drůbky, kaštany, sůl, pepř a poduste, dokud není maso měkké. Nechte trochu vychladnout, poté přidejte chléb, vejce, bylinky a armagnak. Všechno dobře promíchejte.

 

Postup:

1. Nádivku připravte podle návodu výše. Můžete přitom použít vidličku, ale nejlepší je pracovat vlastníma rukama, směs bude stejnorodá a vláčná.
2. Množství nádivky je dostatečné na to, abyste mohli krůtu ‚podnadít, to jest vsunout část nádivky mezi kůži a maso. Kůži okolo krku uvolněte prsty a vytvořte jimi jakousi kapsu. Rozetřete trochu nádivky a kůži zase pečlivě přehrňte, aby nádivka při pečení nevybíhala.
3. Zbylou nádivku vložte do břišní dutiny a lžící ji lehce upěchujte. Nepřežeňte to s množstvím, nádivka při pečení vybíhá! Nadívá se mimo jiné proto, že maso je pak zevnitř vláčnější a šťavnatější,
než kdyby se krůta pekla ‚jen tak. Zbude-li vám nějaká nádivka, rozetřete ji do pekáčku a pečte asi půl hodiny, třeba ke konci pečení krůty.
4. Aby nádivka při dlouhém pečení zůstala opravdu tam, kde má, využijte volné kůže: přetáhněte ji přes otvor a okraje spojte jehlou na ptáčky. Můžete je také sešít běžnou jehlou a silnější bílou nití. Nádivka tak nedostane šanci utéct, po upečení bude mít stejnoměrný tvar a bude hezky pevná.
5. Velký pekáč vyložte silným alobalem; použijte dva, jeden na šířku pekáče, druhý na délku. Musí být tak dlouhé, abyste do nich krůtu pohodlně zabalili. Položte krůtu na záda a pořádně ji promasírujte změklým máslem, zvláště stehenní kosti. Osolte, opepřete a prsíčka poklaďte plátky slaniny tak, aby se překrývaly. Troubu předehřejte na 220 °C.
6. Zabalte a vložte do trouby. Pečte 40 minut při 220°C. Snižte na 170° a zvolna pečte 3 až 3,5 hodiny. Odkryjte fólii a sejměte slaninu, zvyšte na 200 ° a pečte ještě půl hodiny. Krůtu nechte půl hodiny stát. Šťávu a tuk z alobalu slijte do pekáčku, nakloňte jej a lžící odstraňte tuk. Šťávu zaprašte moukou, všlehejte vývar a svařte do husté konzistence. Osolte a opepřete.