Krupicová kaše

Jen velmi málo jídel jsme jako děti tak milovali jako krupicovou kaši. Pojďte si jí s námi připomenout.

Ingredience:

  • 2 lžíce másla
  • sůl na špičku lžičky
  • 1 l mléko
  • 1 ks vanilkový cukr
  • 8 lžic dětské krupice
  • Následně dle chuti: moučkový cukr, čokoláda, citronová kůra, skořicový cukr, kakao, perník na strouhání , marmeláda, sirup, rozpuštěné máslo atd.

 

Postup:

  1. Není lžíce jako lžíce a tak se množství krupičky může o něco málo lišit (dáváme rovné, nikoliv přeplněné), ale to se dá dost dobře regulovat drobným přidáním krupičky nebo mléka. Pokud máme rádi ochucenou krupicovou kaši, můžeme ochucovat hned při vaření čerstvě nastrouhanou citronovou nebo pomerančovou kůrou, skořicí, vanilkou.
  2. Mléko se solí, vanilkovým cukrem a krupičkou smícháme v hrnci, nejlépe s nepřilnavým dnem a necháme alespoň půl hodiny odležet. Pak za stálého míchání od dna přivedeme kaši k varu a vaříme cca 3 minuty. Po odstavení přidáme studené pokrájené máslo, které za stálého míchání necháme v kaši volně rozpustit.
  3. Po rozpuštění másla rozdělíme kaši do talířů, nazdobíme dle chuti tím, co máme na kaši nejraději: rozpuštěné máslo, moučkový cukr, med, skořici, ovoce, čokoládu a podáváme.