Krtkův dort

V České republice velmi oblíbený dezert s banány.

Ingredience:

  • tuk na vymazání
  • kokos na vysypání
  • 125 ml mléko
  • 100 ml olej
  • 100 g cukr moučka
  • 2 ks vejce
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 180 g polohrubá mouka
  • 1 lžíce rumu

 

Ingredience (Náplň):

  • 40 g cukr moučka
  • 3 ks banán
  • 500 ml smetana ke šlehání
  • 80 g čokoláda na vaření
  • 1 balíček ztužovače šlehačky

 

Postup:

1. Olej, cukr a žloutky si ušleháme. Po chvíli přidáme rum a zlehka zamícháme. Dále přidáme mouku, kterou si smícháme s kakaem a práškem do pečiva, nakonec vlijeme mléko a lehce vmícháme sníh vyšlehaný z bílků. A máme těsto krtkova dortu. Těsto vlijeme do vymazané a kokosem vysypané dortové formy. Dort pečeme při teplotě zhruba 180 °C po dobu 30 minut. Upečený korpus vytáhneme, necháme zchladnout.
2. Korpus krtkova dortu vydlabeme. Od okraje po celém obvodu si ponecháme tak 2 centimetry. U spodní části dortu musíme opatrně, aby spodek byl neporušený.
3. Na náplň do krtkova dortu smícháme cukr a ztužovač s nahrubo nastrouhanou čokoládou. Toto vše nasypeme do téměř ušlehané šlehačky a došleháme vše dohromady.
4. Banány podélně rozkrojíme a naskládáme do korpusu. Na banány navrstvíme šlehačku a snažíme se vytvořit kopeček. Na takto navrstvený kopeček sypeme rovnoměrně rozdrobený vnitřek z vydlabaného korpusu.
5. Krtkův dort dáme do ledničky vychladit na několik hodin.