Kremrole

Křehký zákusek z listového těsta s bílkovou náplní.

Ingredience:

  • 500 g listového těsta
  • hladká mouka (na podsypání)
  • 1 vejce
  • cukr moučka (na ozdobu)
  • 500 ml vody
  • 300 g cukru
  • 5 bílků
  • 200 g cukru

 

Postup:

1. KREMROLE: Troubu rozehřejte na 180°C. Těsto rozválejte na tenké plátky a potřete rozšlehaným vejcem. Radýlkem vykrajujte proužky cca 3 cm široké a proužky těsta obtáčejte na kovové trubičky tak, aby vejcem potřená strana zůstala na povrchu. Konce pečlivě přimáčkněte.
2. Pečte ve vyhřáté troubě 15-20 minut. Po vytažení z trouby nechte vychladnout a potom kremrole z trubičky krásně “vyšroubujete”. Kremrole naplňte bílkovou náplní a ˇposypte moučkovým cukrem.
3. BÍLKOVÁ NÁPLŇ: Svařte 500 ml vody a 300 g cukru asi 25-30 minut nebo tak dlouho, až se budou tvořit bubliny. Z 5 bílků a 200g cukru vyšlehejte v kovové míse tuhý sníh (cukr postupně přisypávejte již do ušlehaného sněhu, jinak sníh nebude tak nadýchaný).
4. Horký rozvar vody a cukru do sněhu pomalu a opatrně za stálého šlehání přilévejte. Poté šlehejte ještě 1-2 minuty, co dolijete celý rozvar do bílků. Vznikne hustá a lesklá hmota k plnění kremrolí.