Křehký makový závin z tvarohového těsta

Tvarohové těsto, maková nádivka a chutný závin je na světě. Křehké těsto bez kynutí.

Ingredience (náplň):

  • 70 – 100 g nemletý mák
  • 1 hrst rozinek
  • 100 g kr. cukr
  • 2/3 šálku mléka
  • 1 ks vejce

 

Ingredience (těsto):

  • 250 g polohrubé mouky
  • 125 g tvarohu
  • 50 g moučkového cukru
  • špetka sole
  • 75 ml olej
  • 75 ml mléka
  • 2 lžičky prášku do pečiva

 

Postup:

  1. Mák propláchneme ve vlažné vodě. Scedíme a necháme chvíli odstát, zalijeme mlékem a vaříme na mírném ohni. Po chvíli vaření přidáme rozinky a spolu vaříme do chvíle, dokud mák nevsákne všechno mléko. Následně přidáme cukr a odstavíme.
  2. Mouku prosejeme přes síto, přidáme prášek do pečiva a špetku soli. Následně olej, mléko, tvaroh a cukr. Vypracujeme hladké těsto, které má být lepkavé.
  3. Na pomoučeném pracovní desce těsto opatrně vyválíme (20 x 30 cm) a rozkrojíme na polovinu (můžeme upéct i jeden velký, nemusíme 2). Navrstvíme makovou nádivku. Po okrajích (cca 2 cm) necháme volný prostor a srolujeme.
  4. Takto připravený závin přendáme na plech, který jsme vystlali papírem na pečení. Závin uložíme tak, abychom spoj měli položený na papíře na pečení.
  5. Před pečením závin potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca 45 minut.