Králík s nádivkou

Pečený králík na bílém víně s nádivkou.

Ingredience:

  • 1 ks králičí maso celý králík (nebo kuře)
  • 300 g cibule
  • 4 dl bílé víno
  • 50 g česnek
  • 5 lžíce hořčice plnotučná
  • sůl a pepř
  • 150 g špek – použijeme na nadívaného králíka

 

Ingredience (nádivka):

  • 200 g uzené maso
  • 6 ks vejce
  • 6 ks rohlík
  • 2 dl vývar z uzeného masa
  • 50 g máslo
  • 50 g strouhaný křen
  • 3 ks jarní cibulka (lahůdková)
  • 1 svazek petrželka ,libeček… (bylinky dle chuti)
  • muškátový oříšek
  • sůl a pepř

 

Postup:

1. Očištěného králíka prošpikujeme špekem, osolíme, opepříme a potřeme zevnitř i navrchu rozetřeným česnekem smíchaným s hořčicí. Pokud použijeme kuře, postup je stejný, jen ho nemusíme špikovat.
2. Uzené maso povaříme. Rohlíky pokrájíme na kostičky a navlhčíme je vývarem z uzeného masa, přidáme žloutky, jemně pokrájené maso, cibulky, bylinky, nastrouhaný křen a rozpuštěné máslo. Nádivku dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem, dobře promícháme a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků.
3. Králíka (kuře) naplníme připravenou nádivkou, otvor spojíme špejlí (jehlicemi), vložíme do pekáče s pokrájenou cibulí, podlijeme vínem a pečeme v předehřáté troubě dozlatova cca 60-90 minut (dle velikosti králíka, kuřete) na 180°C za průběžného přelévání šťávou. Zbylou nádivku nandáme do vymazané a vysypané zapékací mísy a pečeme spolu s králíkem (kuřetem) dozlatova.
4. Jako přílohu použijeme vařené brambory sypané čerstvými bylinkami.