Králík na česneku

Odebírejte nás na YouTube

Králík na česneku

Recept na pečeného králíka na česneku  se slaninou a cibulí.

Ingredience:

  • 1 králík
  • 70 - 80 g slaniny
  • 1 palička uzeného česneku do pekáčku
  • 4 stroužky uzeného česneku na potřeni
  • 4 snítky čerstvé majoránky
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 lžíce mletého bobkového listu
  • 3 cibule
  • 1 lžička drceného kmínu
  • šťáva z jednoho citronu
  • olej
  • 5 - 6 kuliček černého pepře
  • sůl
  • voda nebo vývar na podlití
  • strouhanka podle potřeby

 

Postup:

1. Maso očistíme a prošpikujeme slaninou. Uzený česnek prolisujeme. Jednu celou hlavičku česneku si necháme na pečení do pekáčku. Pepř a nové koření rozemeleme, přidáme nasekanou majoránku, drcený kmín, najemno nakrájenou cibuli, mletý bobkový list, citronovou šťávu a sůl. Touto směsí králíka pěkně ze všech stran potřeme, pokapeme olejem a zabalíme do alobalu. Necháme přes noc dobře proležet.
2. Druhý den dáme péci i s alobalem do předem vyhřáté trouby na cca 25 - 35 minut. Po této době vyndáme králíka z alobalu a dáme zpět péci do pekáčku. Podlijeme 200 ml horké vody, nebo ještě lépe vývarem. Králíka budeme péci minimálně další hodinku, takže ho budeme ještě cca 20 minut dokola obracet a polévat výpekem. Stále budeme dolévat horkou vodu nebo vývarem, aby byl králík až do úplného změknutí alespoň z poloviny ponořený ve výpeku. Když je králík měkký (maso odpadá od kosti), králíka rozporcujeme, posypeme každou porci špetičkou strouhanky, kterou opatrně pokapeme šťávičkou. Pak jen necháme v pekáčku prudce zapéci, aby se vytvořila krusta. Pečeného králíka podáváme se špenátem a domácím knedlíkem.