Králík na česneku

Recept na pečeného králíka na česneku  se slaninou a cibulí.

Ingredience:

  • 1200 g králíka
  • 70 – 80 g slaniny
  • 1 palička uzeného česneku do pekáčku
  • 4 stroužky uzeného česneku na potřeni
  • 4 snítky čerstvé majoránky
  • 5 – 6 kuliček nového koření
  • 1 lžíce mletého bobkového listu
  • 4 cibule
  • 1 lžička drceného kmínu
  • šťáva z jednoho citronu
  • olej
  • 5 – 6 kuliček černého pepře
  • sůl
  • voda nebo vývar na podlití
  • strouhanka podle potřeby

 

Postup:

1. Maso upravíme,protkneme slaninou. Uzený česnek prolisujeme. Jednu celou hlavičku česneku si necháme na pečení do pekáčku. Pepř a nové koření rozemeleme, přidáme nasekanou majoránku, drcený kmín, nastrouhanou cibuli, mletý bobkový list, (někdy na kousky nalámaný – pak se ale pasíruje/, citronovou šťávu a sůl. Touto směsí králíka pěkně ze všech stran potřeme, pokapeme olejem a zabalíme do alobalu. Necháme přes noc dobře proležet.
2. Druhý den dáme péci i s alobalem do předem vyhřáté trouby na cca 30 – 35 minut. Po této době vyndáme králíka z alobalu a dáme zpět péci do pekáčku. Podlijeme 200 ml horké vody ( vývaru ). Králíka budeme péci minimálně další hodinku, takže ho budeme ještě cca 20 minut dokola obracet a polévat výpekem. Stále budeme dolévat horkou vodu nebo vývarem, aby byl králík až do úplného změknutí alespoň z poloviny ponořený ve výpeku. Když je králík měkký (maso “odpadá od kosti”), králíka rozporcujeme, posypeme každou porci špetičkou strouhanky, kterou opatrně pokapeme šťávičkou. Pak jen necháme v pekáčku prudce zapéci, aby se vytvořila krustička. Strouhanka pěkně zahustí šťávičku. Pečeného králíka podáváme se špenátem a domácím bramborovým knedlíkem.