Koprovka

Někdo ji miluje, jiný moc nemusí, ale přesto tato tradiční česká teplá omáčka patří neodmyslitelně na náš stůl.

Ingredience:

  • 1000 ml mléka
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 100 g másla
  • svazek čerstvého kopru
  • bílý pepř
  • cukr
  • ocet
  • sůl
  • vejce natvrdo jako příloha, knedlík nebo brambory

 

Postup:
1. Z másla a mouky umícháme světlou jíšku, kterou naředíme chladným mlékem cca 400 ml.
2. Přidáme smetanu, osolíme, osladíme dle chuti, přidáme ocet a za občasného míchání na mírném plameni povaříme 20 minut, v průběhu vaření doléváme mléko.
3. Nakonec přidáme na jemno nasekaný kopr, zamícháme, ale dále už nevaříme, výsledná chuť omáčky by měla být spíše sladká.
4. Podáváme s natvrdo uvařeným vejcem a knedlíkem nebo bramborem.