Kokosové řezy

Hrnkový recept na kokosové řezy.

Ingredience:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 3/4 hrnku cukru
  • 1 hrnek kokosového mléka (cca 2/3 velké plechovky)
  • 2 vejce
  • prášek do pečiva
  • 1/2 hrnku (kokosového) oleje
  • mletá vanilka
  • 1 hrnek strouhaného kokosu
  • 1/2 hrnku práškového cukru
  • 1 kelímek 30% smetany

 

Postup:

1. Troubu rozehřejte na 180°C. Pekáček vyložte pečícím papírem nebo vymažte a vysypte (třeba kokosem).
2. Celá vejce vyšlehejte s cukrem do pěny, pomalu přilévejte olej a poté kokosové mléko. Do mouky vmíchejte prášek na pečení a po částech přidávejte do vaječné směsi. Vznikne hladké těsto jako na bábovku. Těsto rovnoměrně rozprostřete do pekáčku/na plech.
3. V misce smíchejte kokos s práškovým cukrem a vzniklou směsí posypte syrové těsto tak, aby bylo celé pokryté. Nyní už jen nechte péct v rozehřáté troubě cca 25 minut. Pro jistotu vyzkoušejte špejlí, zda je těsto upečené.
4. Nyní přichází hlavní kouzlo! Ihned jak vyndáte koláč z trouby celý jeho povrch polijete (tekutou) šlehačkou. Smetana musí přijít ještě na horký koláč, protože teplem vznikne ze šlehačky a těsta v jeho vrchní třetině famózní krémová vrstva. Pak už jen nechte plech zchladnout a krájejte.