Koblížky

Výborné sladké masopustní koblížky.

Ingredience:

  • 4 lžíce cukru
  • 4 ks žloutků
  • 1 kg polohrubé mouka
  • 4 dkg droždí
  • 6 lžic tuku (Hera)
  • 4 lžíce rumu
  • 500 ml mléka
  • marmeláda (případně lze použít nutelu)
  • tuk na smažení

 

Postup:
1. Z droždí, teplého mléka (ne horkého) a lžičky cukru uděláme kvásek. Z uvedených ingrediencí a kvásku zaděláme těsto, teplé mléko přidáváme podle potřeby, množství je jen orientační. Těsto necháme vykynout.
2. Těsto vyválíme na plát silný cca 1 cm, lehce vyznačíme kolečka a do středu koleček klademe marmeládu. Přikryjeme dalším plátem těsta a podle kopečků marmelády vykrajujeme koblihy. Koblihy s marmeládou necháme asi půl hodiny kynout.
3. Dobré domácí koblihy potom smažíme v dostatečném množství rozpáleného oleje nebo ve fritovacím hrnci.