Odebírejte nás na YouTube
Karbanátky s bramborovou kaší
Na sádle usmažené karbanátky připravené ze směsi mletého masa, česneku, vajec, mléka, strouhanky, cibule a koření, servírované s bramborovou kaší.
Ingredience (na karbanátky):
- 300 g hovězího krku
- 300 g vepřové plece
- 4 ks stroužky česneku
- 3 ks vejce
- 1 ks cibule
- cca 6 lžic strouhanky + 4 lžíce strouhanky na obalení
- 2 lžičky drceného kmínu
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 hrst majoránky
- 200 ml plnotučného mléka nebo 12 % smetany na vaření
- špetka mleté sladké papriky
- čerstvě drcený pepř
- sádlo na smažení
- sůl
Ingredience (na bramborovou kaši):
- 800 g brambor
- 40 g másla
- 200 ml mléka
- nasekaná petrželka nebo pažitka na ozdobu
- voda
- sůl
Postup:
- Obě masa si pomeleme, nebo necháme pomlet u řezníka.
- Mleté maso, utřený česnek, cibuli pokrájenou na jemno a všechny ostatní suroviny, s výjimkou vajec a strouhanky, pořádně promícháme a v uzavřené nádobě necháme přes noc odpočívat v lednici (není nutné, ale karbanátky jsou poté lepší).
- Druhý den přidáme vejce a strouhanky tolik, abychom získali kompaktní hmotu, dochutíme eventuálně solí dle potřeby.
- Navlhčenýma rukama tvarujeme karbanátky, které obalíme ve strouhance a na rozpáleném tuku pozvolna smažíme z obou stran.
- Podáváme s bramborovou kaší ozdobenou nasekanou pažitkou nebo petrželkou.
Příprava bramborové kaše:
- Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na čtvrtky, zalijeme horkou slanou vodou a vaříme doměkka.
- Vodu slijeme, brambory rozšťoucháme a dobře promícháme.
- Kastrol s kaší necháme na mírném plameni a za stálého míchání přidáváme máslo a horké mléko.
- Bramborovou kaši dohladka vymícháme a podle potřeby ještě dosolíme.