Karbanátky s bramborovou kaší

Na sádle usmažené karbanátky připravené ze směsi mletého masa, česneku, vajec, mléka, strouhanky, cibule a koření, servírované s bramborovou kaší.

Ingredience: (na karbanátky):

  • 300 g hovězího krku
  • 300 g vepřové plece
  • 4 ks stroužky česneku
  • 3 ks vejce
  • 1 ks cibule
  • cca 6 lžic strouhanky + 4 lžíce strouhanky na obalení
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 hrst majoránky
  • 200 ml plnotučného mléka nebo 12 % smetany na vaření
  • špetka mleté sladké papriky
  • čerstvě drcený pepř
  • sádlo na smažení
  • sůl

 

Ingredience: (na bramborovou kaši):

  • 800 g brambor
  • 40 g másla
  • 200 ml mléka
  • nasekaná petrželka nebo pažitka na ozdobu
  • voda
  • sůl

 

Postup:
1. Obě masa si pomeleme nebo necháme pomlet u řezníka
2. Pomleté maso, utřený česnek, cibuli pokrájenou na jemno a všechny ostatní suroviny, s výjimkou vajec a strouhanky, pořádně promícháme a v uzavřené nádobě necháme přes noc odpočívat v ledničce
3. Druhý den přidáme vejce a strouhanky tolik, abychom získali kompaktní hmotu, dochutíme eventuálně solí dle potřeby
4. Navlhčenýma rukama tvarujeme karbanátky, které obalíme ve strouhance a na rozpáleném tuku pozvolna smažíme z obou stran
5. Podáváme s bramborovou kaší ozdobenou nasekanou pažitkou nebo petrželkou.

 

Příprava bramborové kaše:
1. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na čtvrtky, zalijeme horkou slanou vodou a vaříme doměkka
2. Vodu slijeme, brambory rozšťoucháme a dobře promícháme
3. Kastrol s kaší necháme na mírném plameni a za stálého míchání přidáváme máslo a horké mléko
4. Bramborovou kaši dohladka vymícháme a podle potřeby osolíme.