Karamelky

Jednoduchý recept na oblíbenou sladkost.

Ingredience:

  • 1 hrnek krupicový cukr
  • 1 hrnek krupicový cukr
  • 6 lžíce máslo
  • 1/2 hrnek smetana ke šlehání

 

Postup:

Do hlubšího kastrolu na sporáku si nasypeme cukr a začneme jej pomalu rozehřívat nad  ohněm. Stále mícháme, aby se nám nepřipálil. Do rozpuštěného cukru zlato-hnědé barvy přidáme máslo a stále mícháme. Necháme znova zbarvit zlato-hnědé a odstavíme z ohně. Poté pomalu přilijeme ohřátou smetanu a pečlivě smícháme a spojíme. Vzniklou karamelovou hmotu nalijeme do máslem vymazané nádoby a necháme tuhnout při pokojové teplotě. Než hmota ztuhne úplně, nakrájíme ji na malé úhledné karamelky (krychličky či kvádříky) – nejlépe to jde nožem namočeným do studené vody .