Kančí se šípkovou omáčkou

Kdo by neznal hádku z filmu Slavnosti sněženek. Zkuste sami jak chutná kanec se šípkovou omáčkou.

Ingredience:

  • 600 g kančí plece nebo kýty
  • 100 g slaniny
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1/2 středního celeru cibule
  • 200 ml červeného suchého vína
  • 150 ml velmi silného šípkového čaje
  • celý pepř
  • nové koření
  • bobkový list
  • jalovec
  • špetka tymiánu
  • šípkový džem
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce másla
  • vývar nebo voda
  • sůl

 

Postup:

1. Kančí prošpikujeme, osolíme, opečeme v pekáčku na zbytku slaniny a na oleji s máslem.
2. Maso odložíme stranou a na tuku opečeme nakrájenou zeleninu a koření.
3. Vrátíme maso, podlijeme vínem a čajem, přidáme 1 lžíci šípkového džemu, přikryjeme a pečeme v troubě doměkka. Během pečení, je-li potřeba, podléváme vývarem nebo vodou.
4. Maso vyndáme, do omáčky přidáme další lžíci, nebo víc - podle chuti džemu, dochutíme a propasírujme nebo rozmixujeme.