Kaldoun

Polévka uvařená z husích drůbků a kořenové zeleniny, zahuštěná jíškou, doplněná o nudle, případně i o játrové knedlíčky.

Ingredience:

  • drůbky z 1 husy, kachny, krůty nebo kuřete (krk, křídla, žaludek)
  • 100 g kořenové zeleniny
  • 80 g širokých nudlí
  • 100 ml mléka
  • 1 hrstka zelené petrželky
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 ks malé cibule
  • 1 ks vaječného žloutku
  • 1,5 l vody
  • sůl
  • špetka mletého bílého pepře
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku

 

Postup:
1. Drůbky řádně očistíme a opláchneme, dáme do hrnce s osolenou vodou a krátce povaříme.
2. Vzniklou tmavou pěnu odstraníme, přidáme kořenovou zeleninu a vaříme doměkka, nejlépe je nechat tento polévkový základ pomalu táhnout – provářet na mírném zdroji tepla cca 3 hodiny, vzniklý vývar pak bude silný a velmi chutný.
3. V kastrolu na másle zlehka osmahneme na jemno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku, zalijeme scezeným vývarem, náležitě rozmícháme, okořeníme a provaříme.
4. Poté přidáme nakrájenou zeleninu, předem uvařené široké nudle a drůbeží maso zbavené kostí.
5. Na závěr vlijeme žloutek rozmíchaný v mléce a krátce povaříme.
6. Jednotlivé porce polévky dozdobíme na jemno nasekanou petrželkou.