Jáhlové rizoto

Recept na jáhlové rizoto s houbami a špenátem.

Ingredience:

  • 100 g jáhel
  • 200 g listového špenátu
  • 200 g lesních hub
  • 200 ml vývaru
  • 100 g hermelínu
  • 4 stroužky česneku
  • bazalka, oregano
  • máslo
  • sůl

 

Postup:

1. Jáhly vysypeme do sítka a 2x spaříme vroucí vodou – tenhle důležitý krok nikdy nevynecháme, jinak budou hořké a zkazí nám celé jídlo. Připravíme si zeleninu – pokud máme špenát čerstvý, nemusíme ho nijak zpracovávat. Pokud je však mražený, je potřeba jej rozmrazit a vymačkat z něj vodu, jinak by se nám v něm rizoto doslova utopilo.
2. V hrnci rozpustíme plátek másla a orestujeme na něm 2 stroužky česneku. Po chvíli vsypeme jáhly, necháme lehce osmahnout a dolijeme horkým vývarem asi 0,5 cm nad jáhly. Osolíme, přidáme lžičku sušené bazalky a oregana a na mírném plameni vaříme – vždy, když se vývar vsákne, přidáme další, jen tak, aby jáhly byly potopené.
3. Stále promícháváme a cca po 10 minutách přidáme listový špenát a houby – měla jsem hlavně hříbky, lišky a bedly, ale samozřejmě záleží, co najdete.. Vaříme ještě asi 10 minut. Jakmile se vývar přestane do jáhel vsakovat, vypneme plotnu, vmícháme 100 g drobně nakrájeného hermelínu, plátek másla a 2 zbylé stroužky česneku. Jemně promícháme a ihned podáváme.