Jablka v županu

Výborný dezert hodící se právě do období podzimu, kdy dozrávají jablíčka.

Ingredience:

  • 1 balíček listového těsta
  • 4 ks jablka (menší)
  • zavařenina rybízová
  • 1 hrst nasekaných ořechů
  • mouka pšeničná hladká
  • vejce
  • cukr moučkový s trochou vanilky
  • mandle na plátky

 

Postup:
1. Jablka oloupeme, vykrojíme z nich opatrně jádřince, aby jablka zůstala v celku, a vzniklé otvory naplníme zavařeninou smíchanou s ořechy.
2. Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 0,5 cm, rádýlkem ho rozdělíme na čtyři stejné čtverce a na každý položíme jedno naplněné jablko. Cípy těsta spojíme nad jablkem a spoje těsta k sobě dobře přitiskneme, aby jablka byla dobře zabalená. Jablka přeložíme na suchý plech, potřeme je na povrchu rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Po chvíli teplotu snížíme na 180 °C a dopečeme dozlatova.
3. Upečená jablka v županu poprášíme vanilkovým moučkovým cukrem, případně i plátky mandlí a podáváme je ještě teplá.