Jablečný mošt

Doma vyrobený mošt z vyzrálých, nejlépe pozdějších druhů jablek.

Ingredience:

  • jablka, větší množství
  • drtič na ovoce nebo dřevěný tlouk
  • lis na ovoce
  • zavařovací hrnec
  • voda

 

Postup:

1. Jablka dobře očistíme vodou, rozdrtíme v drtiči na ovoce nebo dřevěným tloukem a získanou hmotu ihned lisujeme, protože rozdrcená jablka na vzduchu rychle oxidují a hnědnou.
2. Vylisovanou šťávu již nijak neupravujeme, obsahuje dostatek cukru a kyselin.
3. Dobře vymyté láhve naplníme moštem, nikoli až po okraj, protože teplem se objem šťávy zvětšuje.
4. Láhve vložíme do zavařovacího hrnce, zalijeme až k hrdlům vodou a zahříváme na 75 až 80 °C.
5. Když mošt dosáhne teploty, láhve vyjmeme, uzavřeme zátkami a položíme do vodorovné polohy.

 

TIP:

Mošt vyrábíme z kyselejších druhů jablek, vyzrálých, nejlépe pozdějších druhů, zcele nevhodná jsou naopak moučná a přezrálá jablka.