Husa s jablky

Pečená husa s jablky a medem.

Ingredience:

  • 1 středně velká husa
  • 4 jablka
  • 100 g másla
  • 60 g tekutého medu
  • sůl
  • drcený kmín

 

Postup:

1. Husu očistíme, omyjeme, osušíme a zvenku i zevnitř osolíme a okmínujeme. Dovnitř vložíme jedno jablko, zbavené jádřince a oloupanou cibuli. Další jablka přepůlíme a dáme stranou.
2. Husu vložíme do vyššího pekáčku, (dala jsem ji na mřížku, která je součást pekáčku), přidáme trochu vody a pod pokličkou pečeme 120-130 minut na 170 stupňů. Po této době poklici i mřížku odstraníme, slijeme výpek.
3. Husu potom potřeme směsí medu a rozpuštěného másla, přidáme pokrájená jablka a pečeme dalších 90 minut – dozlatova. Během pečení poléváme husu výpekem. Pokud se vypeče hodně tekutiny, částečně ji slijeme. Podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem, s červeným (i s bílým) zelím s jablky.